World Handicap System (Handicapreglene) ble først innført 1. mars 2020. Fra 2024 gjelder den første revisjonen - Handicapreglene 2024, og ny funksjonalitet forventes være klart i GolfBox innen 1. april.

World Handicap system i norge

WHS finnes i en europeisk versjon, som på enkelte områder er ulik WHS versjoner som benyttes i andre verdensdeler. Det er noe funksjonalitet i den europeiske versjonen som ikke finnes i andre og motsatt. Det er derfor viktig å være klar over at en "handicapregelbok" i én verdensdel ikke gjelder i en annen verdensdel. Den norske utgaven av handicapreglene er en oversatt versjon av den europeiske versjonen, med enkelte norske tilpasninger. Det vil derfor være noen små ulikheter mellom europeiske land for å ta høyde for ulike golfkulturer.

Klikk på bildet for å laste ned handicapreglene som gjelder i Norge.

Noen sentrale punkter i WHS:

  • Ditt handicap er gjennomsnittet av det handicapet du spilte til i de åtte beste av de siste 20 rundene
  • Alle (uavhengig av handicap) kan spille handicaptellende selskapsrunder eller handicaptellende turneringsrunder over 9 eller 18 hull
  • Runder over 10 eller flere hull kan også være handicaptellende i noen situasjoner
  • Høyeste handicap er 54,0
  • Du registrerer din score hull for hull, og GolfBox regner ut justert bruttoscore totalt for runden, og dermed også det handicapet du spilte til i den runden
  • Alle handicaptellende runder skal registreres, og du behøver ikke registrere eller meddele før start at du skal spille en handicaptellende runde. 
  • Hvis runden du skal spille ikke skal være en handicaptellende runde, meddeler du dette til de du skal spille sammen med, før dere slår ut på det første hullet
  • Forutsatt at du spiller jevnlig og registrerer alle handicaptellende runder vil ditt handicap følge og gjenspeile din spillestyrke.
  • Ditt handicap kan sammenlignes med spillere fra hele verden. Når du spiller utenlands kan du spille mot andre spillere på like vilkår, uansett land.
  • I Norge er det en forutsetning at man har gyldig medlemskap i en golfklubb tilsluttet NGF, for å kunne ha et WHS handicap og justere dette i handicaptellende runder. 

Hvordan beregnes handicap?

Ditt handicap er gjennomsnittet av de åtte beste av de siste 20 registrerte handicaptellende rundene. Det eneste du som spiller behøver å tenke på er å spille runden og registrere resultatet i GolfBox snarest mulig etterpå, og aller helst i løpet av den samme dagen du spilte runden. Da beregner GolfBox nytt handicap i løpet av påfølgende natt og neste morgen kan du se om ditt handicap er blitt endret etter den siste runden.

Hva beregnes gjennomsnittet på?

Gjennomsnittet beregnes på et begrep som kalles «Handicap spilt til» (Score Differential). Det er det handicapet du faktisk spilte til på runden. Du behøver ikke å regne ut dette for det gjør GolfBox automatisk etter at du har registrert din score, antall slag, hull for hull, i GolfBox.

Hvis du f.eks. har handicap 21,6, men spilte til handicap 19,1 i den runden, er det verdien 19,1 som blir lagret som én av de siste 20 scorene.

Må jeg hulle ut på alle hull?

Hvis spilleformen tillater at du kan plukke opp ballen er svaret ja.

Den handicaptellende spilleformen i Norge er individuelt slagspill. I løpet av en runde har du nok både gode og dårlige hull, og hvis du ikke har hullet ut på en bedre score enn "netto dobbel bogey" (som er høyeste hullscore som benyttes for å beregne handicap spilt til), kan du plukke opp ballen. NB! Hvis det er en konkurranse, f.eks. slagspill brutto, netto, Maksimum Score eller Stableford, sjekk med turneringskomiteen hva som gjelder.

Netto dobbel bogey på et hull finner du enkelt på følgende måte:

Hullets par + dine handicapslag på det hullet + 2.

Se mer informasjon om netto dobbel bogey og justert bruttoscore i undermenyen nedenfor. 

Hvor kan jeg stille spørsmål om handicap og WHS?

Som spiller skal du kontakte handicapkomiteen i hjemmeklubben. Alle klubber skal ha en handicapkomité, som hjelper deg og sørger for at alle medlemmer (som har den klubben som hjemmeklubb) har et riktig handicap og ikke jukser eller manipulerer systemet. Kontaktinfo til handicapkomiteen i din hjemmeklubb finner du på hjemmeklubbens nettsider.

Men også en klubb eller en handicapkomité kan ha spørsmål om handicap. Disse sendes på e-post til handicap@golfforbundet.no hvis det er noen spørsmål som den ikke finner svaret på på disse sidene.

Nedenfor finner du undersider med mye informasjon om WHS.

Handicapreglene (regelboken)

Les mer

Mitt handicap er feil (for lavt)

Les mer

Videoer om WHS

Les mer

Handicap spilt til

Les mer

Gjennomsnittsberegningen av handicap

Les mer

Handicap og Spillehandicap

Les mer

Netto dobbel bogey og justert bruttoscore

Les mer

Registrere runder i GolfBox

Les mer

Handicaptellende spilleformer

Les mer

Laveste handicap og Soft Cap og Hard Cap

Les mer

Handicaptellende runder spilt i utlandet

Les mer

Medlem i klubber i ulike land

Les mer

Spilleforhold justering (PCC)

Les mer

Hvordan etablere handicap

Les mer

Krav til en handicaptellende bane, og unormale forhold

Les mer

Hva kan man registrere av 9 eller 18 hull

Les mer

Handicapkomiteen

Les mer

"Sloping" av korte baner

Les mer
Samarbeidspartnere Alle våre samarbeidspartnere er medlem av NGF Club