Paragolf

Paragolf er for personer med funksjonsnedsettelser definert til bevegelseshemning, synshemning, utviklingshemning og hørselshemning. Nesten alle kan spille golf, og spilte du før funksjonsnedsettelsen kan du spille igjen!

Hvorfor golf?

Golf er en idrett som kan spilles uavhengig av alder, kjønn og funksjonsnedsettelse, og som man kan starte med tidlig eller sent i livet. Golf er en inkluderende idrett som vanligvis spilles på en utendørs golfbane, men som også kan tilrettelegges i andre miljøer både inne og ute. Spillets grunnleggende idé er ganske enkel. En ball spilles fra et bestemt utslagssted til et bestemt hull i bakken på færrest mulig slag. Golf kan spilles alene eller sammen med andre, og golfens handikapsystem gjør at nybegynnere og etablerte spillere kan spille sammen.

Golfens helsefordeler

Golf har flere helsefremmende fordeler, inkludert økt levetid, forbedret kardiovaskulær, respiratorisk og metabolsk profil, forbedret muskelstyrke og balanse, samt økt mental trivsel (Golf and Health Report, 2020; Murray, Daines, et al., 2017b; Murray, Jenkins, et al., 2017).

Her kan du lese mer om golf og helse.

Historier fra golfspillere med funksjonsnedsettelse

Benedicte Finnema har lært å spille golf tre ganger; på to ben, etter ulykken og da hun til slutt måtte amputere benet.

André Toth fikk hjerneslag da han var 23 år. "Golfen har hjulpet meg tilbake, fordi jeg trener mot å bli bedre i golf. Det gjør jeg ved å f. eks dra på spinning eller trener styrke, mer enn jeg ellers ville ha gjort."

Thomas Jacobsen ble lam ikke bare en, men to ganger. Historien om Thomas Jacobsen er historien om idrettsglede, og historien om å komme seg tilbake på beina igjen. For selv om han sitter i rullestol, er det nettopp det han har gjort.

Kent Daniel Danielsen har et syndrom, som gir forsinket motorisk utvikling, samt tale- og språkvansker. "Jeg føler jeg er som en helt vanlig person, så det går fint. Jeg er sosial. Jeg jobber. Jeg spiller golf. Jeg er på treningssenter."

Marthe Karoline Grina har cp og epilepsi, alikevel er målet hennes å bli bedre i golf. Og golfen styrker både balense og kropp. 

Andrea Hovstein Hjellegjernde vokste opp ved golfbanen, og det var faren som tok henne med på golf. Da hun var 16-17 år bestemte hun seg for å se hvor god hun kunne bli. 

Mathias Larsen Lussand lærte seg å elske bunkeren, og vant gull i Special Olympics World Games.

Har du lyst til å prøve golf?

Ta kontakt med en golfklubb der du bor, eller NGF på e-post paragolf@golfforbundet.no for mer informasjon.

Se informasjon under turneringer/arrangementer for planlagt aktivitet.

Gøril Hansen
Gøril Hansen

Rådgiver paragolf

Til toppen